Turforslag

Frosta har flotte turmuligheter, her er noen turforslag!

(Frostastien og St.Olavsleden - ytre led kan du lese om på egne sider.)

 

Solheim lysløype

Solheim lysløype ble tatt i bruk i november 2014, og løypetraseen er tilrettelagt for bruk både sommer og vinter. Lysløypa består av to sløyfer, totalt 3 km. Det blir også en egen runde på 1 km, pg den er tilrettelagt både for rullestolbrukere og nybegynnere på ski. Etter hvert som turområdet utvikler seg, planlegges det også gapahuk og ulike aktivitetsplasser.

Området rundt Solheim er godt egnet som turmål, og lysløypa vil knyttes til de øvrige turstiene og veiene i området slik at det blir mulig å gjøre en lengre rundtur. Lysløypa knyttes til Frostastien fra ruta mellom Breivika og Småland (2.3 km).

Lysløypa er merket fra FV 64 mellom Frosta sentrum og Staur. Ta av ved skilt til Solheim og lysløype. Det er gode parkeringsmuligheter rett ved lysløypa.

 

Fjellhov

Fjellhov ligger fint til ved Igltjønna mellom Storheia og Litlheia på grensa mot Ekne og er godt egnet for både dagsturer og overnattingsturer. Hytta har solcelleanlegg og utstyr for gasskoking.

Fjellhov eies av Nord-Trøndelag Turistforening, men er åpen for alle besøkende. Hytta ligger i trivelig terreng ypperlig for både sopp- og bærplukking. Legg gjerne turen opp på Storheia, så vidt over grensa til Levanger, hvor det er en fantastisk utsikt.

Du følger merket sti fra Åtloskaret (3 km), fra veien mellom Frosta og Ekne. Adkomst kan også gjøres fra Fjellplassen (3 km), fra Åsholmen camping (Brurstien, 3 km) og fra hyttefeltet ved Skardtjønna via Bjønnbettet og Litlheia (4 km).

Den mest spektaktulære veien til Fjellhov som ligger 295 moh, er turen opp Brurstien. Den har fått navnet sitt etter at prestedatteren Wenche Marie Thode fra Tautra flykter fra sin far sammen med Niels Tuff til Tuv for å gifte seg med han. En strabasiøs tur, men gifte ble de !

For mer infomasjon – www.ut.no.

 

Tronnobergskammen

Fra toppen av Tronnobergskammen, 229 moh er det fantastisk utsikt over Åsenfjorden med alle sine holmer og skjær. Du har Åsen med Stokkvola, 516 moh midt i mot og ser til Skogn og Levanger. Turen fra parkeringsplassen og til toppen er rundt 2 km.

Underveis til toppen kan du ta turen innom Jørgenhiet og bli kjent med fortellingen om familien som bodde her. Ellen og Jørgen levde under en berghammer en periode, kun med berget og en seilduk som vern mot været. Sammen med dem var sønnen Peter, på 1.5 år.

Ta av FV 753 ved Ulvik, og etter 1 kilometer langs FV 62 er det merket sti til Jørgenhiet fra NTEs trafo.

 

Rapphøtta og Liahøgda

Det er merket turløyper i ulike retninger, opp Seterkleiva fra Svenskhalla eller Brattåsen fra Lutdal. Gode parkeringsmuligheter finnes i hver ende av rundløypa. På vei til begge steder passerer du Hovdalsvatnet som både er Frosta sitt største ferskvann og kommunens drikkevannskilde.

Rapphøtta ligger ved Setertjønna, 297 moh og er åpen for alle. Rapphøtta eies av grendelaget Rapp og er et mye brukt turmål både sommer og vinter. I finværskvelder kan du se sola gå ned i fjorden mot Leksvikfjella. Du kan også ta en lengre rundtur på 10-12 km om Rasmustjønna og Liahøgda med det samme du er på Sørfjellet.

Rett ved parkeringsplassen på Svenskhalla ligger Hanebogen, et krigsminneområde fra 2. verdenskrig. Her finnes det rester etter tyske installasjoner i form av kanonstillinger og huler. Det er også storslått utsikt over Åsenfjorden der det var stor aktivitet under 2. verdenskrig.

 

Hellåsen

Fra toppen av Hellåsen, 271 moh har du utsikt til det meste av den ytre delen av Frosta-halvøya, Tautra og store deler av Trondheimsfjorden. Et frodig kulturlandskap i Trondheims kjøkkenhage der fargene på åkrene skifter med vekstene og årstidene i jordbruket. Mange drivhus lyser opp i den mørke årstida.

Herfra kan en også fornemme noe av den storslåtte sjøveien som tingmennene brukte når de i juni hvert år gjennom nesten tusen år kom til Frostatinget. Fra Hellåsen er det mulig å peke ut både Logsteinhaugen, Logtun og Rygg som alle var sentrale områder for Frostatinget.

Hellåsen ligger sentrumsnært i et lettgått turområde med skog og fine stier. Ta av FV 753 rett ved skiltet med Frosta, like ved bensinstasjonen på Jubergskorsen og fra infotavla ved Nytrøa er det merka rundturer både på 5 og 10 kilometer.

 

Hva med en sykkeltur på Frosta ???

På Frosta et det mange veier og stier som egner seg godt for en sykkeltur. Store deler av Frostastien er også tilrettelagt for sykling.